Новини

Агрополихим ще строи терминал за течен амоняк

Реализирането на проекта осигурява алтернативен източник за доставки на амоняк от чужди пазари за обезпечаване на производството. Близо 80% от себестойността на амоняка се формира от цената на природния газ, който е суровина, а не енергоносител за компанията.

Идейният проект, разработен от Jacobs – Германия, отговаря на евронормите и най-добрите практики за изграждане на подобни съоръжения, а инвестицията е в размер на  25 млн. лв. Складът за течен амоняк е с ефективен капацитет 10 000 МТ.

От приватизацията на завода през 1999 г. инвестициите, направени от компанията, възлизат на 100 млн. евро. От 2008 г. досега средствата, вложени в развитието на производството, са около 50 млн. евро. Повечето инвестиции, направени през годините, са били насочени към развитието на екологични проекти и привеждането на производството на Агрополихим в съответствие с националните и международни изисквания за опазване на околната среда.

В момента дружеството се намира в края на изпълнението на тази програма и на практика компанията покрива всички екологични норми на ЕС.

Назад към Новини