Новини

Изпълнителният директор на „Агрополихим“, Филип Ромбаут в предаването „Бизнес среща“ на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: https://www.bloombergtv.bg

Хората забравят, че преди 20 години в България нямаше молове. Нещата се промениха по фантастичен начин. Аз съм щастлив инвеститор, защото направеното в България през последните 20 години е фантастично, но може и много повече. Това каза Филип Ромбаут, изпълнителен директор на „Агрополихим“ АД, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Ромбаут говори подробно за дейността на „Агрополихим“ и предизвикателствата пред компанията, свързани с цената на природния газ.

„С кризите около цената на природния газ се справихме, тъй като преди 15 години решихме да изградим терминал за амоняк. Единственият начин да избягаме от високите цени на газа от Русия беше вноса на амоняк. Трябваха ни 14 години до реализирането на проекта с терминала за амоняк“.

Терминалът е нашата гордост, тъй като цената на газа в България остана много по-висока от тази в Западна Европа, коментира той. Филип Ромбаут отбеляза, че в терминала са инвестирани 23 млн. евро. 

„От началото на тази година работим с внос на амоняк. Потреблението ни на газ е спаднало значително“.

Ефектът се вижда веднага. Превръщаме се в най-конкурентния завод за азотни торове на Балканите, тъй като само ние можем да внасяме амоняк. По този начин ставаме хъб за амоняк, обясни Ромбаут.

„Произвеждаме близо 200 хил. тона годишно амоняк за собствени нужди. Тази година ще завърши с внос за около 300 хил. тона амоняк“.

Внасяме амоняк предимно в Румъния, Сърбия и частично за клиентите в България, разказа той.

„При азотните торове фокусът ни е върху Румъния, България и Гърция. Тази година се отвориха възможности и в Украйна“.

През последните години броят на заетите в селското стопанство в България намалява с почти 1 млн. души. Преди автоматизацията един човек можеше да управлява около 300 декара. Сега с машините, които фермерите у нас имат, най-добрите успяват с един човек да обработят до 3 хил. декара. Това е десетократно увеличение на ефективността, уточни той.

„България нямаше капацитета през последните 20 години да създаде работните места за 1 млн. души, които бяха предвидени за селското стопанство“.

Според Ромбаут страната трябва да оценява ползите от присъединяването си към Европейския съюз, отварянето на трудовите пазари в него за български служители и превръщането на блока в най-големия инвеститор у нас.

„В противен случай щеше да има катастрофа тук – безработицата щеше да достигне до 15-20% вместо настоящите 3-4%“.

Според него сред основните фактори за преодоляването на липсите на пазара на труда е увеличението на заплатите.

Разминаването между нуждите на бизнеса и образованието, както и административната тежест са другите проблеми у нас, които Ромбаут спомена.

Вижте повече във видео материала.

Назад към Новини