Новини

Технология с неизмерими ефекти върху екологията и безопасността беше демонстрирана в „Агрополихим“

Демонстрация на електрическа железопътна маневрена машина, производство на русенската фирма “ЕКСПРЕС СЕРВИЗ” се проведе на 5 юни 2019 г. в „Агрополихим“ АД по инициатива на отдел „Инвестиции и бизнес развитие“.

Целта на демонстрацията е да бъдат намерени оптималните параметри за бъдеща инвестиция в оптимизиране на вътрешнозаводската логистика.

Маневреният електрически локомотив има три основни предимства, коментира Цветелин Колев, мениджър проекти в „Експрес сервиз“. На първо място това е неговата енергийна ефективност в сравнение с дизеловите локомотиви с висок разход на гориво. Използването на акумулаторна технология позволява намаляване на енергийните разходи със 100 пъти.

Предимство е и дистанционното управление, което оптимизира персонала. Нулевите въглеродни емисии са друго предимство на иновативната технология. Намаляването на вредните емисии и използването на „зелени“ технологии са част от концепцията за развитие на „Агрополихим“ – устойчив растеж с грижа за хората и околната среда.

Новата машина ще намери приложение в обслужването на различни видове производствени и складови бази на територията на завода, който разполага с 12 жп линии с обща дължина около 7 км.

Присъстващите на демонстрацията се убедиха лично  в предимствата  на машината от експлоатационна и екологична гледна точка. В рамките на следващите няколко месеца ще бъде обявено финалното решение за предстоящата инвестиция.

Назад към Новини