Новини

Агрополихим получи първата доставка на „син“ амоняк за Европа

На 27 юни на на Пристанище Варна – Запад акостира LPG танкер Kallo, собственост на белгийската компания Exmar, с първата в Европа търговска доставка „син“ амоняк, произведен от Саудитската компания Ma’aden и предназначена за торовия завод Агрополихим в гр. Девня. Направената доставка прави компанията пионер в рамките на ЕС в производството на торове с нисък въглероден отпечатък.

Дружеството планира в началото на юли да пусне в продажба един от най-търсените сред земеделските производители азотни торове – Амониев нитрат с намалено съдържание на въглероден диоксид (CO2). Това е още едно конкурентно предимство и принос в амбициите на Агрополихим да бъде безспорен лидер на пазара на торове в процеса на трансформация към нисковъглеродна икономика

В ранните часове на деня, домакините от Агрополихим и техните гости от Ma’aden пристигнаха на пристанището, за да посрещнат кораба.

Благодарности на нашите колеги и партньори, които пристигнаха от Саудитска Арабия и Ливан за това значимо събитие!

„Благодарение на сътрудничеството ни с партньорите от Саудитска Арабия ние първи в Европа започваме производство на  амониев нитрат с намалено съдържание на #CO2, който ще продаваме приоритетно на фермерите, които ни доставят слама, с която произвеждаме пара, използвана в производствения ни процес без въздействие върху околната среда.“ , коментира г-н Филип Ромбаут, съсобственик и изпълнителен директор в „Агрополихим“ АД.

„Навлизаме в период на интензивни инвестиции и иновации от химическата индустрия с цел намаляване на въглеродния отпечатък в сектора и постигане на устойчивост в производството и Агрополихим има амбицията да бъде в предните редици от успешни компании, които ще бъдат мотор на този „зелен“ преход, заяви Г-н Ромбаут

Назад към Новини